15/4 – Geslaagde Vroegmorgenzangtocht in de Keuzemeersen spot Zomertaling

Het was een zeer geslaagde vroegmorgenzangtocht: 17 deelnemers, prachtig weer en veel vogelgezang.  Onder de deskundige begeleiding van Geert Spanoghe, verantwoordelijke voor het natuurgebied en vogelkenner, hoorden wij tijdens de ochtendwandeling het gezang van onder meer de slobeend, het blauwborstje, de groene specht, de boomklever, e.a. Verheugend nieuws is dat we ook de Zomertaling hebben gezien. De zomertaling (anas querquedula) is een kleine soort eend die op de Vlaamse rode lijst met bedreigde broedvogels staat. De  soort heeft het erg moeilijk om er in de winter erg veel zomertalingen worden gevangen in Afrika om op te eten en in de zomer wordt er op ze gejaagd in oost Europa. Het mannetje heeft een kenmerkende droge, korte, krakende wat kikkerachtige ‘klerrb’ roep (luister). In zomerkleed zijn de mannetjes zomertaling goed te herkennen aan een witte sikkel die over het oog naar de hals loopt (zie foto rechts) . Wandelaars of buurtbewoners die de roep horen of de Zomertaling zien kunnen dit steeds melden op waarnemingen.be van Natuurpunt of per mail naar Leefbaar Baarle.

Afbeeldingsresultaat voor blauwborstje        Garganey (Anas querquedula) RWD3.jpg

(foto’s wikipedia)

De interessante vroegmorgenzangtocht werd afgesloten met een heerlijk ontbijt in goed gezelschap…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s