Kan de Leie ook overstromen?

Een uitzonderlijke regenval zoals recentelijk in de Ardennen en Limburg kan in de toekomst ook in de Leievallei gebeuren. Jaarlijkse overstromingen maken nu reeds deel uit van het natuurlijk winterpeil van de Leie en bij hevige regenval.

Bij langdurige en hevige regenval kan het waterpeil in de Leie stijgen tot een kritiek peil van 7,34 m TAW waardoor de Keuzemeersen met een maaiveldpeil van ongeveer 6,25 m TAW onder water komen te staan. De Keuzemeersen en Latemse meersen zorgen voor buffering van overtollig water. Deze periodieke overstromingen creëren terzelfdertijd een uniek ecosysteem.

Het is vandaag dan ook helemaal niet te verantwoorden dat de overheid in de vorm van Agentschap Wegen en Verkeer een op- en afrittencomplex overweegt in de Keuzemeersen. Dit alternatief heeft immers een grote impact op het natuurlijke overstromingsgebied van de Keuzemeersen. De hoge taluds, omvangrijke betonconstructies en een aanzienlijke verharding gelegen in overstromingsgebied zullen talloze afwateringsgrachten doorsnijden. Hierdoor komt het overtollige water op andere plaatsen terecht.

De beelden van voorbije dagen tonen tot wat verharding in rivierbekkens kan leiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s