De impact van het geplande op- en afrittencomplex op Drongen

De huidige plannen voor een nieuw op- en afrittencomplex van de E40 hebben een grote impact op Drongen. De Vlaamse overheid lijkt immers te willen opteren voor een forse capaciteitsuitbreiding ten opzichte van de huidige op- en afrit.  De N466 (Drongensesteenweg) is een primaire aantakking voor Gent op de E40.  Stad Gent werkt aan een dynamisch verkeersysteem waardoor er op piekmomenten meer verkeer naar de N466 zal worden geleid.  Daarnaast wordt er in het ontwerp Milieu Effecten Rapport van het outletcenter The loop duidelijk gesteld dat er extra verkeersstromen aan het complex Drongen te verwachten zijn. Kortom, meer verkeer komende van de E40, meer verkeer vanuit Gent en meer verkeer komende van de R4. We kunnen dus de komende jaren  een belangrijke toename van het verkeer op de belangrijke verkeersassen in Drongen verwachten, met als gevolg meer verkeerslawaai en meer luchtverontreiniging voor de bewoners van Drongen.

Daarnaast mist Baarle dorp een groene dorpskern en een veilige doorgang voor de schoolkinderen mist.  Er is ook geen vlotte ontsluiting van het industriepark, wat extra verkeershinder in het dorp veroorzaakt. Bovendien moet de overlast van de snelweg (lawaaihinder, slechte luchtkwaliteit,…) verder worden beperkt.  Agentschap Wegen en Verkeer van plan is om enkel de nieuwe op- en afrit te bouwen. De doortocht door Baarle en de ontsluiting van de industriezone worden in het huidige projectvoorstel dus NIET onmiddellijk gerealiseerd. Hierdoor zal ook Baarle dorp nog meer verkeer te verwerken krijgen.

De officiële procedure voor de nieuwe op- en afrit wordt  binnenkort opgestart , er rest dus nog maar heel weinig tijd om de overheid op andere ideeën te brengen. We hebben dan ook uw steun nodig om de stem van onze gemeente te laten horen bij de verschillende overheden. We willen u ook graag informeren over onze verdere initiatieven en activiteiten.

Schrijf u daarom in op onze nieuwsbrief via een mailtje naar LeefbaarBaarle@gmail.org.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s