Stad Gent antwoordt op de vragen van Leefbaar Baarle

Zoals eerder gemeld, had Leefbaar Baarle half april 2016 een overleg met enkele Schepenen van Stad Gent over het nieuwe op-en afrittencomplex in Drongen. Leefbaar Baarle  had eerder al een uitgebreide lijst met vragen aan de betrokken Schepenen van  Stad Gent overhandigd. We ontvingen deze week  het schriftelijk antwoord op onze vragen.
Hieruit kunnen we toch opnieuw enkele belangrijke zaken leren:

  • Het AWV werkt rond 2 mogelijke locaties voor de nieuwe op- an afrit in Drongen: op de huidige locatie en ten oosten van de huidige locatie. Er zijn verschillende variantes, welke overeenkomen met wat eerder al door Leefbaar Baarle werd voorgesteld.
  • Het agentschap Wegen en Verkeer stelt dat er capaciteitsproblemen zijn met de huidige op-en afrit: “Het volledige complex schiet dus in haar huidige vorm tekort op vlak van capaciteit”.  Maar verder in het document lezen we dat er in  het ontwerp-MER van veld 12 van The Loop staat: “Complex E40 Drongen en complex E40- R4 Merelbeke: Beide complexen kennen in de huidige situatie nog voldoende restcapaciteit om de verwachte extra verkeersstromen ten gevolge van het project in de toekomst bijkomend te kunnen verwerken;”  Welke van beide stellingen nu correct is, is voor Leefbaar Baarle nog steeds niet duidelijk.
  • We begrijpen dat Agentschap Wegen en Verkeer van plan is om enkel de nieuwe op- en afrit te realiseren. De doortocht door Baarle en de ontsluiting van de industriezone worden in het huidige project dus NIET gerealiseerd. Stad Gent “blijft hierop aandringen“, maar er is momenteel geen enkele toezegging van het AWV op dit vlak.
  • Er wordt gewerkt “aan een dynamisch verkeerssysteem zodanig dat op piekmomenten het verkeer kan worden gestuurd”. Ons inziens zal dit in combinatie met de realisatie van het outlet-complex ‘The Loop’ ongetwijfeld heel wat meer verkeer over de N466 langsheen Drongen  naar de (nieuwe) op- en afrit leiden.
  • Blijkbaar zijn heel wat documenten toegankelijk in het kader van openbaarheid van bestuur. Leefbaar Baarle zal dan ook niet nalaten hiervan gebruik te maken. Tot op heden hebben we echter van het AWV geen enkel positief antwoord ontvangen op onze vragen naar meer informatie en inzage in documenten.

U kunt het volledige document hier downloaden. De bijhorende vragen kunt u hier downloaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s